poniedziałek, 2 lipca 2012

Dla głodnych wiedzy: KONSERWANTY

Konserwanty to substancje chemiczne, które ograniczają rozwój mikroorganizmów w preparacie kosmetycznym, czyli zapewniają mu określoną równowagę mikrobiologiczną.
Mają za zadanie utrzymywać kosmetyk w stanie pozbawionym zanieczyszczeń podczas ich wytwarzania, pakowania oraz podczas całego okresu ich stosowania, co jest bardzo istotne dla produktów mających kontakt z oczami czy jama ustną.
Środki konserwujące obok związków zapachowych i barwników są najbardziej kontrowersyjnymi substancjami kosmetycznymi, ponieważ są najczęstszym powodem podrażnień skóry oraz alergii.
Dobry środek konserwujący powinien być niedrażniący, nietoksyczny, nieuczulający, pozbawiony smaku, zapachu i koloru, powinien być również aktywny wobec szerokiego spektrum mikroorganizmów,  skuteczny w niskich stężeniach, rozpuszczalny          w wodzie oraz  zgodny z innymi składnikami receptury kosmetyku i opakowania. Konserwant nie powinien być lotny i ulegać hydrolizie.


Do najczęściej pojawiających się w recepturach preparatów kosmetycznych konserwantów należą:

  1. PARABENY - propylparaben, ethylparaben
  •  reagują alkalicznie zmieniając pH naskórka,   
  • mają działanie przeciw grzybom, pleśniom, drożdżom, słabo przeciwko bakteriom,
  • konserwanty alergizujące, 
  • słabo rozpuszczalne w wodzie dlatego sa stosowane w mieszaninach,
  •  dopuszczalne stężenie 0,4%.
     2. FORMALDEHYD - związki wydzielające formaldehyd:
  • DMDM Hydantoin,
  • DIAZOLIDYNYL UREA -> 0,5%,
  • IMADOZYLDYNYL UREA,
Formaldehyd jest bardzo aktywny wobec bakterii, wykazuje również dobra aaktywność przeciwko grzybom.

      3. KONSERWANTY KWASOWE , które dzielą się na konserwanty kwasowe alifatyczne i konserwanty kwasowe aromatyczne.

ALIFATYCZNE:
  • kw. mrówkowy ( formic acid ),
  • kw.undecylwnowy ( undecylenic acid ).
  • kw. propionowy ( propionic acid ),
  • kw. sorbinowy  ( sorbic acid )
AROMATYCZNE:
  •  kw.benzoesowy ( benzoic acid ),
  • kw. salicylowy ( salicylic acid ).
 Skład preparatu wypisany jest na każdym opakowaniu wraz z jego terminem przydatności.




Im krótszy skład tym lepiej i przyjemniej dla skóry. 
Informacje z okresem przydatności znaleźć można przeważnie w dolnym prawym rogu opakowania i jest to symbol otwartego słoiczka w którym napisana jest libcza z literką "M".




4 komentarze:

  1. Ja najbardziej lubię naturalne konserwanty - np. witaminę E.

    Przeraża mnie za to DMDM Hydantoin i inne rozkładające się do formaldehydu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj, pozwolę sobie na malutkie sprostowanie. wit. E nie jest konserwantem, a jedynie może być składnikiem preparatu:) a te formaldehydy nie są takie złe, ja bardziej boje się parabenów:) Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że jest stosowana jako składnik ;) miałam na myśli, że też ma właściwości konserwujące i dlatego ją "lubię" :D

      Swoją drogą to ciekawi mnie, czemu niektóre konserwanty są określane jako "bezpieczne", ale ich dopuszczalne stężenie jest zazwyczaj bardzo małe...

      Usuń
  3. Właśnie luknełam na pierwszy lepszy krem (Declare)z półki i znalazłam w nim 5 parabenów. Mam go wyrzucić?

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuje za każdy jeden komentarz!

W razie jakichkolwiek wątpliwości oraz nurtujących Was pytań piszcie na maila:) Postaram się pomóc!
katarzyna.marchwiak@gmail.com
studio-km@wp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...